Burnout en stress

Burnout en stress coaching voor Breda e.o.

Chronische stress en burnout: Hoe herstel je van je burnout
en dan het liefst zodanig dat je het nooit meer krijgt?

Wat is een burnout?

Iedereen heeft in meer of mindere mate altijd te maken met stress. Dankzij stress kan je ’s morgens opstaan, eten, sporten, werken, dansen en ’s avonds veilig je bed in kruipen. Gezonde stress geeft je energie. Het houdt je ook alert en zorgen ervoor dat we nét iets meer kunnen doen dan we dachten. Normaal gesproken is stress dus gezond als we ons stressniveau niet te hoog laten oplopen.
“Normaal gesproken” want als we langdurig of veel stress hebben, blijft je stressniveau overdag hoog en wordt het slapen ’s avonds steeds moeilijker. Je kan zo minder goed uitrusten van al je inspanningen. De gezonde stress die je normaal gesproken overdag draaiende houdt, verandert in ongezonde stress. Zo raak je overbelast en krijg je last van chronische stress.
burnout Allegorie coaching coach breda
De klachten die horen bij overspannenheid en burnout ontstaan niet van de ene dag op de andere. Het is het resultaat van een langdurig proces van mentale en fysieke uitputting. Tijdens deze roofbouw krijg je steeds meer lichamelijke en psychische klachten.

Zo werkt stress in je lijf

Tijdens stressmomenten stijgt het stresshormoon adrenaline en wanneer je continu stress hebt, daalt dit niveau nauwelijks. Dit heeft een groot effect op de cellen in je lichaam. Niet alleen je hersenen draaien overuren, ook je lijf geeft signalen af dat het niet meer gaat. Chronische stress leidt uiteindelijk tot een burnout. Het zijn je hoofd en lijf die zeggen dat het genoeg is geweest. Je hebt ze beiden niet genoeg hersteltijd gegeven van alle stress die je constant ervaart. Je hebt roofbouw op jezelf gepleegd.
burnout Allegorie coaching coach breda

Hoe gaat burnout coaching?

Bij burnout coaching gaan we eerst zorgen dat de roofbouw op je lichaam stopt en je fysiek kan herstellen. Daar waar het kan, haal je stress oorzaken weg terwijl de nadruk ligt op lichamelijk herstel. Je lichaam zal eerst moeten herstellen van de stresshormonen die al die tijd hebben huisgehouden.
Daarna werken we pas aan de opbouw van je energieniveau en dat doen we door gezond zelfmanagement. Je leert je grenzen te bewaken, je fitter te voelen. Natuurlijk kijken we ook hoe het zover is gekomen.
Het uiteindelijke doel is om ervoor te zorgen dat je niet nog een keer in dezelfde situatie terecht komt. Je leert je eigen signalen te herkennen wanneer de ongezonde stress weer dreigt op te lopen.
stress burnout coach coaching breda

Voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Dat gaat ook op bij een burn-out of overspannenheid. Nadat we hebben gewerkt aan je herstel, gaan we aan de slag met de oorzaken, Het doel is om ervoor te zorgen dat je niet nog een keer in dezelfde situatie terecht komt. Je leert je eigen signalen te herkennen wanneer de ongezonde stress weer dreigt op te lopen.
Hiervoor zet ik maatwerk coaching in. Met reguliere, op jou aangepaste coaching duiken we in welke mechanismen jij hebt dat je het lastig vindt goed voor jezelf te zorgen.
stress burnout coach coaching breda

De methode

Ik werk volgens de CSR®-methode. Dat staat voor Chronische Stress Reductie®-methode. Dit is een wetenschappelijk onderbouwde methode en pakt stressklachten en burn-out psycho-biologisch aan. Dat betekent dat je wordt gecoacht op drie niveaus: lichaam, gedrag en psyche.
De methode kijkt naar stress en stress problemen niet alleen vanuit de psychologie. Ook vanuit andere wetenschappen, zoals de neurologie, immunologie, endocrinologie en medische wetenschappen. Hierdoor ontstaat een volledig beeld van oorzaken en gevolgen. Op basis daarvan volgen logische behandelkeuzes.
Cor burnout stress coach coaching breda
De CSR®-methode is ontwikkeld door het CSR®-Centrum en wordt al meer dan 20 jaar toegepast.
Cor burnout stress coach coaching breda