Lastige puber

Waarom straffen?
Er is een behoefte
Bijsturing
Maar hoe stuur je een puber dan bij?
-
Dat begint met niet boos worden
Door niet boos te worden heb je de grootste kans dat je puber in de luister-stand blijft staan en daadwerkelijk hoort wat je te vertellen hebt. Net als met leren lopen of leren eten moeten ze regelmatig vallen of er een puinhoop van maken om volwassen-gedrag onder de knie te krijgen. Ze moeten dus fouten maken om te leren. Jij bent er om ze dat te leren en dat doe je niet door boos te worden of ze te straffen. Wordt het je teveel? Geef jezelf en je puber een time-out.
-
Je gaat het gesprek aan
Wat is er eigenlijk gebeurd? Hoe is het zo gelopen? Welke keuzes had je puber kunnen maken? Dàt is begeleiden en vooral bijsturen. Door met ze over het incident te praten en door samen de gevolgen te bespreken (zowel voor hem-/haarzelf als voor de omgeving) leert je puber. Je puber leert hoe dingen werken, welke keuzes hij kan maken, wat consequenties van keuzes kunnen zijn. Ook kan je in het gesprek bijvoorbeeld bespreken wat, bijvoorbeeld, intensief blowen voor gevolgen kan hebben. Eventuele kan je samen naar een oplossing zoeken (met de nadruk op “samen”).
-
Gebeurt nog een keer hetzelfde?
Nog steeds niet boos worden: net als met leren lopen, vallen ze regelmatig op dezelfde manier of in dezelfde situatie. Bespreek het weer samen: wat gebeurde er? Wat dacht je puber? Wat was het gevolg? Misschien heb je een lange adem nodig maar je puber steekt van elk gesprek wat op: verantwoordelijkheid is iets dat je moet leren met vallen en opstaan.
-
En wil je toch persé straffen?
Geef een korte straf die zo snel mogelijk wordt uitgevoerd. Dan werkt een kort en tijdelijk innemen van een privilege (zoals die avond gaan stappen) wellicht.