Blogs video's coaching coach breda

Blog

Blog
Blog

Controle houden over geen controle hebben

Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar het ineens stilvallen van werk is een rare gewaarwording. Ja, thuiswerken is voor mij niet iets nieuws met een coachingspraktijk aan huis, het is alleen niet verantwoord om dit nu voort te zetten. Een (hopelijk) korte pauze dus.

Crisis

Een crisis is altijd een reset: met een crisis is de wereld ineens anders. Je moet anders doen, anders denken en ook je omgeving moet zich aanpassen. Gevolg is dat bedrijven creatiever moeten worden met ineens al die thuiswerkende medewerkers (“kan de ICT dat wel aan?”), mensen moeten thuis creatiever worden want we zitten ineens met alle familieleden op elkaars lip.
Als je dan ook nog kleine kinderen hebt, heb je niet alleen je eigen werk maar neem je het van de meester of juf ook nog even over. Die grote kinderen redden zich over het algemeen prima maar die gaan zich weer vervelen omdat ze niet kunnen chillen. Dus ook hier is creativiteit nodig.
controle breda

Creativiteit

Creativiteit zorgt dat je in beweging komt: je moet uit je normale patronen om dingen anders te kunnen doen. Dit leidt tot veranderingen en daar kunnen de meeste van ons niet heel erg goed tegen. Veranderingen geven onzekerheid en verlies van controle want gaat het allemaal wel werken? En hoe dan? Waar komen we straks op uit? Je weet pas dat je in een verandering zit als het piept en kraakt. Al het niet piept en kraak verandert er ook niets. Je moet immers van je vaste gewoontes af en die zitten heten niet voor niets “vaste”. Dit is niet alleen een tijd van elkaar helpen en 1,5 meter afstand houden. Het is vooral een tijd van verandering en creativiteit. Maar hoe ga je daar nou mee om?
Met controle willen houden verkramp je en zet je weer … ja, daar is ie … alles vast. Als je tegen iets dat vast zit gaat duwen, breekt het af. Als het meebuigt met de druk (van welke kant dan ook) breekt het niet. Door op sommige plekken de pogingen om controle te krijgen los te laten, ben je veel beter instaat met alle veranderingen om te gaan, heb je meer ruimte voor andere zaken waar je wel controle over hebt: verandering en creativiteit die je iets oplevert.

Controle en het gebrek eraan

Je hèbt nu namelijk geen controle over wat er gebeurt en de genomen maatregelen. Je hèbt wel controle over je eigen omgeving, je eigen bezigheden. Als je je al druk maakt, maak je dan druk om waar je wel invloed op hebt. Je hebt invloed op je dagindeling, op wat je gaat eten, wanneer de kinderen aandacht krijgen (jazeker, daar heb je invloed op), waar je gaat zitten om thuis te werken, wat je in taken verdeeld met andere huisgenoten en wanneer je even koffiedrinkt. Je hebt ook invloed op met wie je contact hebt en hoe je dat doet. Je gevoel van controle wordt versterkt als je ordent: ruim je berging op, mest je kast uit en denk uit wat je wil veranderen aan je huis/tuin/balkon.

Andere blogs