praktische coaching coach breda
Banner trap

Trauma coaching

Trauma coach

Met een trauma coach kom je uit je overlevingsstand.
Je komt weer terug bij je emoties op een veilige manier en je wordt weer een met jezelf

Hoe werkt trauma?

Wanneer je een (heftige) ervaring meemaakt of langdurig onder stress staat, kan je daar blijvend last van hebben. Je kan daarbij denken aan:
Het kan ook ontstaan door iets dat is gebeurd toen je heel klein was (jeugdtrauma). Je merkt dat aan hoe je in situaties reageert of door blokkades die je blijft voelen. Met je hoofd heb je het al achter je gelaten en dan toch … er blijft iets dat niet helemaal klopt (of werkt). Je hebt bijvoorbeeld minder controle over je gevoelens en gedrag, je reageert altijd op een bepaalde manier. Hieraan kan je merken dat je iets hebt weggestopt, vaak weet je niet eens waarom je er last van hebt.

Heftige gebeurtenis(sen)

Als je een (heftige) gebeurtenis meemaakt, ga je (even) uit de realiteit van dat moment omdat het oerinstinct gaat werken: alles om te overleven! Dit noemen ze het overlevingsdeel. Dat overleven kan je alleen op drie manieren doen: vluchten, vechten of bevriezen. Waar je op dat moment geen tijd voor hebt, zijn je gevoelens en emoties die bij de ervaring horen. Je raak hier daardoor een stukje van jezelf kwijt (dit noemen ze het trauma deel). Hierin zitten gevoelens zoals: angst, verdriet, paniek, woede, trillen, frustratie, enz.

Overlevingsstand

Er is voor deze gevoelens tijdens het overleven even geen ruimte: ze kunnen niet gevoeld worden omdat je in de overlevingsstand staat. Dit alles gebeurt zo snel dat je het niet door hebt. Die overlevingsstand blijft en het gevoel dat erbij hoort, heb je weggestopt in je onderbewuste. Je hebt veel vormen van overlevingsstanden. Wat voorbeelden van gedrag:
trauma coaching coach breda

Jeugdtrauma

Als je iets meer wilt weten over jeugdtrauma’s, kan je het blog over dit onderwerp lezen. Ook is onderstaand filmpje een goede uitleg over hoe jeugdtrauma’s kunnen ontstaan. Het gaat hierbij vooral over de emotionele of psychische effecten.

Hoe gaat trauma coaching?

Met trauma coaching kan je jouw onbewuste bevragen doordat het afgebroken stukje (fysiek) voor je uitbeeldt wordt. Daar coach ik je bij. Je krijgt in een opstelling naar aanleiding van jouw verlangen te zien welke rol die overlevingsstand nog steeds in je leven speelt zonder dat je dat zelf door hebt.
Gelukkig is het zo dat je niet je hele zelf kan kwijtraken. Je hebt namelijk altijd nog een gezond deel. Dit deel is er sinds je geboorte en daar kunnen door nare gebeurtenissen stukjes vanaf breken. Afhankelijk van wat je hebt meegemaakt, is dit gezonde deel groter of kleiner. Met een coach kan je die afgebroken stukjes weer bij het gezonde deel brengen en daarmee heb je je overlevingsdelen niet meer nodig.

Is het eng?

Nee. Deze coaching doe ik als IoPT-pratitioner volgens de methode IoPT. Dit is geen hypnose, trance of iets anders waarbij jij het idee zou kunnen hebben de controle kwijt te raken. Je bent altijd 100% jezelf en alert. Je proces gaat ook nooit sneller dan jij er klaar voor bent: jij kan alleen zelf het tempo bepalen doordat jij jouw verlangen uitspreekt. Als coach loop ik alleen met jou mee waarbij ik jouw proces niet kan versnellen of vertragen. Je gaat je trauma niet herbeleven: je gaat op zoek naar jouw afgebroken stukjes waar alleen jij aan toe bent om jezelf weer gezond te maken.
trauma coaching coach breda

De methode

IoPT staat voor Identiteitsgericht Psychotrauma Therapie en is ontwikkeld door Prof. Dr. Franz Ruppert. Het gaat over de belangrijkste vragen die we ons leven lang blijven stellen: over wie we zijn (identiteit). Wie ben ik? Leef ik zoals ik wil? Je kan je afvragen: Ben ik echt de persoon die ik voel dat ik ben en de persoon die andere mensen denken dat ik ben? Waarom lukt het me niet te leven zoals ik wil leven?
Met IoPT kan je jouw onbewuste bevragen doordat het afgebroken stukje (fysiek) voor je uitbeeldt wordt. Daar coach ik je bij. Je krijgt in een opstelling naar aanleiding van jouw verlangen.

Wat is een opstelling?

Een opstelling is een uitbeelding in de ruimte van jouw vraag met behulp van mensen of woorden op papier. Op die manier krijg je een levend schilderij van hoe jouw onderbewuste werkt. Je kan het zodoende vragen stellen en kijken hoe dingen samenhangen, welke invloed er is en waar blokkades vandaan komen. Daarin zie je welke rol die overlevingsstand nog steeds in je leven speelt zonder dat je dat zelf door hebt.
Jij bepaalt zelf hoe je schilderij eruit ziet: jij stelt dus zelf op. Doordat je zelf opstelt, kan je nooit meer neerzetten dan waar je zelf aan toe bent. Hierdoor kan je nooit opnieuw je trauma beleven zonder dat je zelf in staat bent het aan te kunnen. Hierin verschilt IoPT ook nadrukkelijk met EMDR. Als IoPT-practitioner begeleid ik jou daarbij. Kijk bij de FAQ om meer uitleg te krijgen over het verschil tussen EMDR en IoPT.

Burnout coaching

Chronische stress en burnout zorgen dat je niet kan doen wat je wil doen. Het is goed te behandelen met coaching. Hoe dat kan?

Lees verder over burnout coaching

Meer weten?

Heb je nog vragen of wil je weten waar je mij kan vinden? Neem dan gerust contact op

Lees waar en hoe je mij kan vinden

Jongerencoaching

Allegorie coaching heeft ook jongerencoaching voor jongeren en (jong)volwassenen van 12 tot 25 jaar. Nieuwsgierig geworden?

Lees verder over jongerencoaching

Waarom zou je mij kiezen?

Coaching werkt alleen als je een klik hebt met je coach. Meer weten wie ik ben en hoe ik coach?

Lees verder over mij